המאגר הזה התחיל כאוסף עצות עריכה עצמית לחבריי הכותבים והמתרגמים. בשנים הרבות שבהן עבדתי בעולם העיתונות והמו"לות ובמקביל למדתי בפקולטה למדעי הרוח רכשתי לא מעט חברים כאלה, וכשהם הבינו באיזו תדירות הם נזקקים לשירותי ייעוץ לשוני, הם התחילו להפציר בי לפרסם את אוסף התיקונים הפרטי המצטבר שלי. תוכנית הפרסום לא נראתה לי מציאותית בעידן הדפוס, וביצועה נדחה למועד לא ידוע, אבל האוסף המשיך להתעדכן כל הזמן – במחברות, בפנקסים ובעשרות פתקים פזורים, כתובים בצפיפות, שמדי פעם בפעם נערמו בתוך קופסה או הודקו זה לזה באטב. בשלב כלשהו התחלתי למיין ולארגן לעצמי את מאות התיקונים, בהתחלה אלפביתית* ואחר כך לפי קטגוריות נושאיות. אלה שני סוגי המיון שאנסה לשלב ביניהם גם פה, כשהרשומות יצטברו.
לצד תיקוני סגנון כלליים נכללו באוסף עם השנים עצות ספציפיות לכל אחד מסוגי הכתיבה שבהם נתקלתי יום-יום בעבודה, בלימודים ובשיחות עם "החברים הכותבים" (עיתונות, ספרות, תרגום, ביקורת, כתיבה אקדמית). בשנים האחרונות החלו רבים מהחברים האלה (והמוני אחרים) לכתוב ולערוך גם באינטרנט, אני התחלתי לקרוא בלוגים במקום עיתונים, ולרשימות שלי הצטרפו שיבושים אופייניים לשפות הרשת בכלל (כנסו) והבלוגוספירה בפרט (אודות), שרק למעטים מהם מצאתי זמן להתייחס בתגובותיי הנדירות ברשת. מכיוון שהמאגר עצמו הפך בסופו של דבר לבלוג (בזכות פרויקט "יום עבודה", שהחיה את תוכנית הפרסום בגרסה דיגיטלית) ומכיוון שהוא נועד לשרת גם את אלה שכותבים בלעדית ברשת (קבוצת כותבים פורייה ביותר, שכמעט אינה נחשפת לתיקוני עריכה, למרבה הצער), אשתדל לתת כאן ייצוג הולם גם לסוג התיקונים הזה, למרות הצטרפותו המאוחרת לאוסף הפרטי שלי.
בניגוד ל"אלפוני" של ימי ילדותי, שסימל בשבילי את כל עוצמתה המדכאת של המערכת המשווה, המתעלמת מקצב אישי, מנטיות לב, מעִניין וסקרנות אמיתיים, אני מקווה שהאלפון שלי יהיה דרך לשתף את קוראיו – או לפחות את אלה המתעניינים בכך – בהסברים שלי לתיקוני סגנון עברי שנראים לי מחכימים, חשובים, הגיוניים או פשוט יפים, מתוך מאגר "התיקונים האוטומטיים" של עורכים ומגיהים.
תמיד התמיהה אותי העובדה שהמאגר (המדומה) הזה הוא נחלתם הבלעדית של אנשי מקצוע. חשבתי שיש בו לא מעט דברים שצריכים ויכולים להילמד כבר מהשלבים המוקדמים של הוראת הכתיבה בבתי ספר, או לפחות בכל מסגרת שמקנה כלים לכתיבה ספרותית, עיתונאית או אקדמית. הופתעתי עוד יותר כשהבנתי שגם תלמידי עריכה נחשפים בדרך כלל בעיקר להוראות בסגנון "ודייק" – ללא ההסברים הבלשניים, ההיסטוריים או הלוגיים לתיקונים המומלצים – ושרוב אנשי המקצוע נאלצים לציית להן בלי להבין אותן (או פשוט לחקור בעצמם, אם יש להם סבלנות, באמצעות נבירה במילונים, ספרי סגנון, פרסומי האקדמיה ללשון העברית וקומץ האתרים, הבלוגים והפורומים המוקדשים לנושא).
בהדָרות האלה (של ציבור הכותבים מהידע המקצועי ושל אנשי המקצוע מהסברים ופולמוסים) רציתי להילחם כאן באמצעיי המוגבלים. לכן תיקוני עריכה מסורתיים שאני עצמי מתקשה להבין מה עומד מאחוריהם לא יופיעו כאן כהמלצות, ולפעמים אף אמליץ להימנע מהם. את ההסברים אשתדל לנסח בשפה שלא רק לשונָאים ובלשנים יבינו, ובמקרה הצורך אזכיר פירושים של מושגים שרוב הכותבים לא נתקלו בהם מאז בחינת הבגרות בלשון. לתיקונים המוכרים יצטרפו המלצות תיקון אחרות, שלא שייכות בדרך כלל למאגר המקצועי המדומה, בעיקר כי קשה יותר לנסח אותן בפשטות כהוראות "עשה" ו"אל תעשה". את אלה אנסה להציג כנגזרות מתוך עקרונות לוגיים של כתיבה בכלל, שאינם ייחודיים לעברית. תמיד אשמח לשמוע בתגובות דעות מנומקות על צידוקם, נחיצותם או חִנם של אלה ושל אלה, כי סגנון הוא בראש ובראשונה עניין של טעם – תרבותי, דורי או אישי – וויכוחים עוזרים לגבש אותו.
איך להתמצא באתר
– המאגר יועלה לרשת בהדרגה, אות-אות, לפי הסדר האלפביתי של השיבושים.
(בשלב הראשון: שיבוש אחד לדוגמה בכל אות)
– בהתאם לכך, כל קטגוריה תכלול את כל השיבושים במאגר שמתחילים באות מסוימת.
(בשלב הראשון: רשומה אחת בכל קטגוריה)
– בהמשך יהיו תגיות, לקישור בין רשומות שמציגות תיקונים מאותו הסוג (מילות יחס, משלימים לא נכונים, השפעת שפות זרות וכד'), ואמצעים גרפיים יבליטו ברשומות הוותיקות יותר את ההסברים שנוגעים לכל התיקונים מסוג מסוים או לכל המאגר.
– כותרות הרשומות הן תמיד הצורה הלא נכונה/הלא מומלצת של המילה או הצירוף הנידונים בהן. בגוף הרשומה הדוגמאות לשימוש בצורה זו מודגשות באות אדומה (ערכת העיצוב שכנעה אותי להיכנע לראשונה לצבע האזהרה המסורתי של מורים ועורכים).
– לאחר ההסברים לעצם סיווגה של צורה זו כשיבוש (ולפעמים גם לאופן היווצרותה) מופיעות הצעות מגוונות ככל האפשר, על פי ההקשרים המשתנים, לתיקונים או חלופות. אלה יופרדו בדרך כלל בכותרת "אז מה כן?", להקלת ההתמצאות בתוך הרשומה.
בשביל כותבים שלא שותפים לחיבתי להסברים מלומדים, לבטים אינסופיים ושלל חלופות יצירתיות, אלא רק רוצים לדעת מה נחשב "נכון" או "מקובל", תופיע באות בולטת בסוף כל רשומה "השורה התחתונה", תוספת שנוצרה בהשפעת "פינת התכלס" של מאיה מרום מבצק אלים, האישה שמנגישה מתכונים להמונים.**
ובשביל אלה שחושבים (בצדק) שאי אפשר למצות עקרונות סגנון ברשימה אלפביתית של שיבושים ותיקונים אני מבטיחה להעלות לכאן בהמשך גם עמודים קבועים עם רשימות נושאיות מורחבות (בתכנון: כתיב, פיסוק, תעתיקי מילים ושמות זרים, בעיות תרגום, העדפות סגנון אישיות). אבל כל זה ייקח עוד זמן…
בינתיים נתחיל מאל"ף.
ענבל קידר
————————————————————————————————————————————————–
* פעם אפילו קניתי אלפון (פנקס דפי שורות בכריכה קשה, עם לשונית לכל אות מאותיות האל"ף-בי"ת העברי) והתחלתי להכין לחבר לקסיקון תיקונים אלפביתי פרטי. אם אני זוכרת נכון, כעבור ארבע שנים הגעתי לאות ד'.
** וידוי אישי: אובססיית הטקסטים הכתובים שלי חמורה עד כדי כך שאני קוראת באתר שלה בקביעות גם את הרשומה המלאה וגם את "פינת התכלס" – אפילו במתכונים שאין לי שום כוונה לנסות – רק מתוך עניין צורני באמנות התִמצות, הזרה לי. האג'נדה האישית הנסתרת של "השורה התחתונה" היא לשכלל את היכולת הזו.
איזה כיף שאת עושה את זה. מצפה להמשך ובהצלחה!
ענבל – נפלא. אני עדיין ממשיכה לקוות שניפגש באיזשהו ספר.
נפלא, ענבל. בהצלחה!
יזמה מבורכת.
ויש לי שאלה: האם את מתכוונת לתת בהמשך מקום לשאלות? או שזה יהיה מוגזם? כי יש לי שאלה!
התוכנית המקורית היתה לבסס את רוב התקשורת פה על שאלות ותשובות, אבל בינתיים אני עדיין המומה ומבולבלת (ושמחה, כמובן) מכמות התגובות, שלרובן אני רוצה לענות, ולא ברור מתי זה יוכל לקרות ומתי בכלל יהיה לי זמן להעלות עוד פוסטים. לא סיפרת לי שבלוג זה עוד חצי משרה… אז אני מקווה מאוד שבקרוב.
מקסים! למה אין אפשרות לעקוב באמצעות סינדיקציה פשוטה מאוד, או בלע"ז RSS?
כי לבעלת הבלוג אין מושג איך עושים את זה. אם אתה יכול לתת הוראות לטכנופובים, היא תשמח ללמוד
הכתובת של הRSS feed שלך (כמו שגם העירו למטה) כבר קיימת והיא https://alphoni.wordpress.com/feed אבל כדי שקוראים לא יצטרכו להקליד אותה ידנית ניתן להכנס למרכז הניהול של וורדפרס ולחפש אפשרות להוסיף ווידג'ט של RSS, הדבקת הכתובת הזאת בשדה המתאים שם כנראה תעשה את העבודה ויווצר כפתור שלחיצה עליו תאפשר להרשם (אני לא מכיר מספיק טוב וורדפרס כדי לדייק בשלב הזה של ההוראות אבל זה צריך להיות פשוט).
[הדפדפן הסלולרי שאני משתמש בו (Dolphin) ידע לזהות את הכתובת אוטומטית והציג בשורת הכתובת סמל שלחיצה עליו הוסיפה את האתר לGoogle Reader, הכרום משום מה לא עשה את אותו דבר לבד].
אני נתקלתי במקרה (דרך המלצה ב"עונג שבת") וכאמור כבר נרשמתי, נראה מעניין ומחכים מאוד. תודה רבה.
ענבל יקרה. כה בורה וזקנה אני בענייני מחשבים שפעם במאה שנה נכנסת לפייסבוק והנה רותם מחייכת ומספרת על אחותה הגאונה. אז מקווה שנרשמתי, כבר אישרו לי וכל זה, ודווקא יש לי איזה רעיון שאבדוק אתך מחר. אני, שלא כמוך, הולכת תכף לישון…
איזה כיף שהכרתי אותך, הטמרפיסטית לנתניה.
העם דורש RSS!
(ותודה רבה 🙂 )
באופן כללי את יכולה לקרוא בקישור הבא איך להפעיל את תכונת ה-RSS:
http://www.ehow.com/how_8754964_do-enable-rss-wordpress-blog.html
אבל למעשה, וכפי שכתוב באתר, האופציה כבר מופעלת רק צריך להוסיף feed/ בסוף הכתובת הראשית של 'אלפוני'. אצלי זה כבר עובד…
כל הכבוד, ענבל, יוזמה מבורכת ומועילה כל כך. תודה רבה.
לאופיר, לעידן ולעם: אני חושבת שהצלחתי. זה באמת היה פשוט. תודה על הדחיפה, על העצות ועל הסבלנות… בעוד שבוע אני מתכננת להעלות סוף-סוף עוד פוסט/ים, אז נוכל לבדוק אם זה עובד.
לאפרת: יופי שהגעת. אני מקווה שהצלחת להירשם בדרך הפרימיטיבית ושנרשמת גם לעדכון תגובות (כדי שתקראי את זה), ואני עדיין מחכה לשמוע על הרעיון שלך (ובאותה הזדמנות מזכירה שרתם מקפידה מאוד לכתוב את שמה בלי ו').
למתרגמות המפרגנות (עידית, הדסה ומיכל): איזה כיף שהגעתן לכאן בעצמכן (דרך מי?). התכוונתי להזמין אתכן להציץ אחרי שתיווצר כאן שגרת עדכון סבירה, אבל כנראה זה כבר לא יקרה. צבּיותי הנודעת משתקפת גם בבלוג, ונראה שבמקרה הטוב אעדכן כאן פעם בשבועיים. מקווה שתמשיכו לעקוב בכל זאת.
ענבל יקרה, צביות זו מילה נהדרת וכבר אימצתי אותה. ידידנו הוותיק ניר נאמן המליץ ואני הצטרפתי וממשיכה להפיץ. פעם בשבועיים זה גם טוב לאנשים עסוקים, ואני מצפה בקוצר רוח לעדכונים חדשים. בהצלחה.